Hogyan csökkenthető a kockázat?

Vese visszér. Györgytea Vesegyulladás - Györgytea

Főoldal » Betegségek » Vese és a húgyutak betegségei » Vese érbetegségei » Vesevéna-trombózis A vesevéna trombózisa a veséből a vért elszállító visszér elzáródása.

vese visszér

Az elzáródás, amely általában a vizeleten keresztül nagy mennyiségű fehérjevesztéssel járó nefrózis szindrómáhozs vezet, kezdődhet akutan vese visszér és krónikusan lassanszámos tünetet okozva. Okozója lehet veserák, vagy más olyan elváltozás, amely a vesevénára, vagy a vena cava inferiorra alsó fő-gyűjtőér, a vesevéna gyűjtőere nyomást fejt ki pl.

További okok lehetnek: fogamzásgátlók szedése, sérülés vagy ritkán a thrombophlebitis migrans, mely a test több részén egymást követően fellépő vénás trombózisokkal jár.

vese visszér

Tünetek és kórisme A legtöbb esetben a vesevéna-trombózis tünetmentes, és az elváltozás felfedetlenül marad. Ha okoz tüneteket, akkor azok két formában jelentkezhetnek, attól függően, hogy hirtelen vagy fokozatosan alakul-e ki.

Felnőttekben a kórkép kialakulása általában fokozatos. A csökkent mennyiségű vizelet fehérjét tartalmaz.

Mi a herevisszeresség?

Felnőtteknél a hirtelen kezdődő elzáródásnál a bordaív és a csípő között fájdalom jelentkezik az érintett oldalon. További tünetek a láz, kevés és véres vizelet, a víz- és sóvisszatartás nátrium miatt vizenyős ödémás szövetek, abnormálisan magas fehérvérsejtszám és a veseelégtelenségre utaló laborleletek.

vese visszér

A tünetek hasonlóak gyermekekben, de gyakran hasmenéssel, kiszáradással és fokozott véralvadási hajlammal kezdődnek. Súlyos vesekárosodás ritkán vese visszér ki.

Bejegyzés navigáció

Az vese visszér akut esetben megnagyobbodott vesét, krónikus esetben zsugorvesét mutat. Az olyan képalkotó eljárások, mint az intravénás vese visszér vagy a szcintigráfia szegényes veseműködésre utalnak. Az intravénás urográfia során sugárárnyékot adó, és a vesén át kiválasztódó folyadékot kontrasztanyag juttatnak a vénákba, és röntgenmonitoron követik nyomon az útját a vesén keresztül.

Az alsó fő-gyűjtőér vagy a vesevéna röntgenvizsgálata venográfia során látható lehet a trombózis körvonala.

Tények és tévhitek: valóban megcsal a férfi, ha hüvelygombánk van?

További adatok nyerhetők CT-vel, vagy vese visszér veseartériák röntgenvizsgálatával. Kórjóslat és kezelés A kimenetel a trombózis okától, a szövődményektől és a vesekárosodás mértékétől függ.

vese visszér

A halálos kimenetel ritka, és általában az alapbetegség vagy a szövődmények következménye. Egy igen veszélyes szövődmény a tüdőembólia, melynek során a elzáródott vénából elszabadul a trombus vérrög egy darabja.

A veseműködés attól függ, hogy az milyen volt a betegség előtt, hogy egy vagy kétoldali elzáródásról van-e szó, és mennyire áll helyre a keringés a vénában.

A veseciszta előfordulása

Kezelésképpen ritkán műtéttel távolítják el a vérrögöt trombust a vénából. Vese visszér vesét csak akkor veszik ki, ha a véráramlás leállása miatt egészen elhalt. A véralvadásgátló gyógyszerek általában javítják a veseműködést, mert gátolják további véralvadék keletkezését a trombus mellett, és megakadályozzák a tüdőembóliát.

A véralvadékot feloldó trombolitikus gyógyszerek és a véralvadásgátlók együttes alkalmazása még kísérleti stádiumban van, de ígéretesnek tűnő gyógymód.