A saját udvarában ölt meg egy asszonyt a kakas – Szabad Magyar Szó

Visszér elvérzik, Az egészségeseknél is megnő a trombózisveszély várandósság során

Dr Járányi Zsuzsanna PhD érsebész

Twitter Nagy az ijedtség, ha baj történik. Legnagyobb, ha ömlik a vér. Egy balesetnél, legyen az otthoni kéz elvágás, legyen egy közlekedési baleset, történjen munka közben, amikor megugrik a láncfűrész — a legnagyobb riadalmat a vér látványa kelti.

Jogos, hiszen a sérült percek alatt elvérezhet, amennyiben egy nagy ér sérül.

visszér elvérzik visszér kezelési receptek kenőcsök

De ne gondoljunk mindig a legrosszabbra, néha a látvány riasztóbb, és higgadt, nyugodt viselkedéssel, szakszerű elsősegéllyel mi is tudunk segíteni, akár életet menteni. A vérzések nem egyformák.

A saját udvarában ölt meg egy asszonyt a kakas – Szabad Magyar Szó

Meg kell visszér elvérzik a hajszáleres, a visszeres és az ütőeres vérzéseket. Az sem mindegy, hogy a test melyik részén és mekkora átmérőjű ér sérül.

visszér elvérzik enyhíti az alsó végtagok duzzanatát visszérrel

Fokozott a veszély, ha a sérült véralvadási zavarban szenved, vagy más betegsége miatt véralvadás gátló gyógyszereket szed. A mindennapokban általánosan használt gyógyszerek is hatnak a véralvadási képességre, a jól ismert szalicilsav tartalmú gyógyszerek és több gyulladáscsökkentő készítmény csökkentik a véralvadást, így fokozzák a vérzés veszélyeit.

Felületes sérüléseknél több pici erecske sérül, nagyobb területen visszér elvérzik gyöngyöző vérzést látunk — ez a hajszáleres vérzés.

Az ütőerek sérülése már kis méretű artériák esetén is könnyen felismerhető: friss, élénkpiros vérzést látunk, ami a szívműködés ritmusának megfelelően lüktet, pulzál, spriccel. Ha vérzést látsz, ne ijedj meg! Ha kicsi a baj, te is el tudod látni a sérültet, ha nagy a baj, akkor még nagyobb szükség van a lélekjelenlétedre, higgadt, nyugodt viselkedésed és az elsősegély életet ment. A sérültet minden esetben ültessük, ha rosszullétről is panaszkodik, fektessük le.

Véralvadás fontossága

A sérült testrészt mihamarabb próbáljuk a szív szintje fölé emelni, ez már önmagában vérzéscsillapító hatású lehet. Az első vérzéscsillapítási módszer a sérülés helyén a vérzésre gyakorolt direkt nyomás alkalmazása.

visszér elvérzik visszerek terhesség alatt a lábakon tünetek

Amennyiben van kéznél, ezt steril mull-lappal, steril gézzel végezzük, kényszerhelyzetben más tiszta textília is megfelel átmenetileg. A visszér elvérzik elvérzik vérzéscsillapítási módszer, visszér százalék a vérzéstől a szív irányába haladva megkeressük az adott területet ellátó visszér elvérzik, és visszér elvérzik a csontos alaphoz nyomva átmenetileg elzárjuk, így csökkentve a vérzést — ez az ütőeres nyomáspont technika.

Más módszerek nem alkalmazhatók, mert maradandó károsodásokat okoznak.

Nyílt sérülések

Ne szorítsuk el a végtagokat kötéllel, nadrágszíjjal, mert több bajt okozunk, mint a sérülés maga. A sérüléseket minden esetben kötözés előtt fertőtleníteni kell. Erre a legalkalmasabb a Betadine oldat, mely a sebbe jutva sem okoz szövetkárosodást, a régi jód-tinkturával csak a sebszéleket szabad bekenni.

A szerrel szembeni allergiára minden esetben rá kell kérdezni.

visszér elvérzik a visszér kezelésére képes

Hajszáleres vérzés esetén elegendő a seb és a vérzés 6x6-os mull-lappal való fedése, amelyet 6 vagy 10 centiméter széles mull-pólyával rögzíthetünk. Egészen kis visszerek sérülése és enyhe vérzés esetén szintén elegendő a steril fedőkötés. Erősebb visszeres vérzés és minden ütőeres vérzés esetén nyomókötés alkalmazása szükséges. Ilyenkor a sérülés steril fedése után vattacsomót, gézgombócot vagy egy 6 visszér elvérzik széles mull-pólyát helyezünk a vérzés helyére és ezt rögzítjük pólyamenetekkel, kissé meghúzva, így tökéletes vérzéscsillapítást érünk el.

visszér elvérzik akupunktúrás pontok visszér

Ha a kötés átvérzik, ne bontsuk le, hanem újabb gézgombócot rögzítsünk, újabb pólya menetekkel. A vérveszteség rosszulléthez vezethet, illetve nem szabad megfeledkeznünk a belső vérzésekről sem.

Kakas végzett egy asszonnyal Ausztráliában -

A vérzés általános tünetei a sápadtság, gyors szívverés, emelkedett légzésszám, verítékezés, szomjúság érzés, szédülés és akár ájulás is.

A tünetek észlelésekor mindenképpen fektessük le a beteget, és lehetőség szerint alsó végtagjait emeljük meg, így azokból a vér visszaáramlik a keringésbe, pótolva az elveszített vérmennyiséget.

Már egy kicsit megnyugodtunk, kérjünk segítséget, értesítsük az ügyeletet, hívjuk a mentőket, de semmiképpen se hagyjuk magára a sérültet! Megtekintve: alkalommal Fissítve: