A Mount Everest oxigénpalack nélkül: ismét a csúcsra tör Klein Dávid

Visszér hegymászás

Tartalom

  Az egészséges emberi testben ez a nyomás elegendő, hogy a vérben található vastartalmú oxigéntranszport molekula, a hemoglobin reverzibilisen megkösse és a tüdőktől a test többi részébe szállítsa.

  visszér hegymászás

  A levegő ritkábbá válik, tehát ugyanolyan térfogatú levegőben lévő gázok mennyisége kisebb. Az oxigén nyomása is - a levegőt alkotó többi gázhoz hasonlóan - a magassággal exponenciálisan csökken. Ugyanolyan térfogatú magaslati levegőben tehát kevesebb és kisebb nyomású oxigén van. Az emberek visszér hegymászás.

  visszér hegymászás

  Súlyosabb esetben felléphet légszomj, aluszékonyság és az ítélőképesség elvesztése. Az erek kitágulását, a fokozott szívműködést keringési zavar követheti, ami súlyos esetben tüdővizenyőhöz, az agynyomás-fokozódáshoz vezethet. Az visszér hegymászás problémák szövődménye szélsőséges esetben az eszméletvesztés, a kóma és a halál.

  visszér hegymászás

  Az orvostudomány három magaslati régiót különböztet meg, amik az eltérő oxigénkoncentráció miatt más-más hatással vannak és más-más kezelést igényelnek: [7] nagy magasság - m között nagyon nagy magasság - m között extrém magasság - m felett Mindhárom magaslati régióban való utazás, tartózkodás egészségügyi problémákat, a magaslati betegség tüneteit eredményezheti, a fejfájástól a magaslati tüdővizenyőig high altitude pulmonary edema, HAPE és agyödémáig high altitude cerebral edema, HACE.

  Minél nagyobb a tengerszint feletti magasság, annál nagyobb a súlyos szövődmények kialakulásának veszélye.

  visszér hegymászás