Érszűkület, visszértágulat, trombózis

Visszér, érelmeszesedéssel. Az érszűkület kialakulása

Mi a trombózis?

A vizsgálat során az ultrahanggal megnézzük a nyakon futó két eret. Az áramlás sebességéből következtetni lehet, hogy csökkenhetett-e az agy vérellátása. Ennek leggyakoribb oka az érelmeszesedés.

A vizsgálat veszélyek visszér fájdalom nélküli, az érelmeszesedéssel alapján pedig kalkulálható egy esetleges stroke esélye — eldönthető, hogy szükséges-e gyógyszeres vagy egyéb jellegű kezelés pl. Végtagok ereinek vizsgálata: A végtagjaink ereinek jó vérellátása elengedhetetlenül fontos. A felső végtagokban keringési zavar ritkán fordul elő, de olykor a vénás rendszerben, ritkábban érelmeszesedéssel artériás rendszerben lehet kóros folyamat.

visszér, érelmeszesedéssel

A végtag sápadtsága, alacsonyabb hőmérséklete, használat közbeni fájdalma ütőeres artériás keringés érelmeszesedéssel utalhat, duzzadtsága, kékes elszínezettsége vénás keringés zavarra utalhat. Az alsó végtagokon lényegesen gyakoribb az ütőeres — artériás — keringési zavar, amelyre utaló leggyakoribb tünet a járáskor m megtételekor jelentkező fájdalom, fáradtság, amely pihenésre szűnik, a lábfejek sápadtsága hűvösebb tapintata.

A mélyvénás trombózist Virchow szerint okozhatja többek között érfal sérülés, bármilyen gyulladás, meszes plakk, külső behatás, sugárkezelés; a vérkeringés lassulása ágyhoz kötöttség vagy sérült, érelmeszesedéssel végtag rögzítése miatt; jelentős visszértágulat, szívelégtelenség, érelmeszesedéssel vér alvadékonyságának fokozódása például fogamzásgátló tabletták vagy dohányzás miatt.

Eszköztár: Érelmeszesedés Az artériák betegségei közül a leggyakoribb az érelmeszesedés, melynek lényege az ér degeneratív elváltozása. Az érbelhártyára zsír természetű anyagok rakódnak le, melyek az visszér folyamán elmeszesednek és ezzel merevvé, rugalmatlanná teszik az ereket, valamint csökkentik az átmérőjét. Az érelmeszesedés hajlamosító tényezői: hajszolt életmód, dohányzás, minden olyan elváltozás, amely során a vér koleszterin szintje megemelkedik, cukorbetegség, helytelen táplálkozás, elhízás, mozgásszegény életmód, öröklött hajlam. Az érelmeszesedés következtében az ér fala érelmeszesedéssel válik, ezért könnyebben reped, a felszínük egyenetlensége miatt gyakoribb a vérrögképződés, valamint az artéria belvilága elzáródhat.

A lábakon kialakuló mélyvénás trombózis tünetei a hirtelen létrejövő alsó végtagi duzzanat, visszér láb piros vagy kékes elszíneződése, a lábfej hátrafeszítésekor a lábszár hátsó visszér érzékelt fájdalom. A megelőzés és felderítés elsődleges vizsgálati módszere az ultrahang.

visszér, érelmeszesedéssel

A vénás visszafolyást a vádliban a comb belső oldalán és a comb hajlatban vizsgáljuk. Megtudhatjuk milyen a vénák állapota, a billentyűk működése, esetlegesen jelen van-e trombózis.

Az artériás verőér szakaszon a színes Doppler vizsgálat a meszesedések kiterjedését érelmeszesedéssel a szűkületek mértékét, esetleges embólia jelenlétét tudja jól megmutatni.

visszér, érelmeszesedéssel

Megítélhetők a visszér tágulatok, valamint a visszerek felületes gyulladásos folyamatai is. A mélyvénás trombózis legveszélyesebb szövődménye a tüdőembolizáció a tüdő egyik artériáját pl.

visszér, érelmeszesedéssel

A tüdőembólia halálos kimenetelű lehet, ezért is fontos a megelőzés. Szabó Albert és www.